June 02, 2011

Blogger yang memalukan diri sendiri

Aku lemas lah. Lemas dalam udara ke bai? hahaha. tak lah. lemas dalam siri-siri blog yang memalukan diri blogger itu sendiri I TELL YOU!!! .

aku tak rasa nak mengulas lanjut. tepuk dada tanya iman. jangan sampai jadi isu besar semata-mata sikap 'keterbukaan melampau' korang tu. marilah kita sama-sama menadah tangan agar blogger2 itu diberikan hidayah oleh Allah s.w.t.

nota kaki: kalau mak bapak tak tegur anak, orang lain boleh tegur. kalau org yang ditegur tu kata mak bapak dia pun tak tegur salah diorang, cakap kat dia tu dalam islam ade amar makruf nahi mungkar. AlQuran itu rujukan selain Assunnah. mak bapak bukan maksum. sebab tu Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kita 2 perkara ni.

March 30, 2011

I'm taking a break

The title shouts my intention very clearly. i'm taking a break from Facebook, YahooMessenger and BBM. so peeps, please text (sms / mms / email) or call me (if u have my personal number lah). =p i don't care if you're very darling to me, those 3 ways of reaching me will not be in use until further notice. I TELL YOU !!! bye!!!

March 15, 2011

Konvoi 'Zaza vs. Muiez' , 12 Mac 2011


hari indah,
satu perjalanan mentautkan ukhwah,
konvoi 'zaza vs muiez'
12 Mac 2011.

Tahniah kawan-kawan =)

the boys with muiez


the girls & zaza...credit to Fazrullah Innsan



Semua yang ada di final destination !!!! nice gathering. thanx to muiez kerana menyediakan makanan n venue. hahaha

for more piccas please visit I TELL YOU!!! :



nota kaki : bila la aku nak panggil korang gathering kat kenduri aku neh? agak agak?

Flora kafe, Ampwalk, Jalan Ampang


This is FLORA kafe



Tempat Kuih... pun cantik.

me n ery (1st day out)


ceiling...wahhh


the girls


and Mr. Paan



bcoz the Cook was on leave that day, I TELL YOU!!! tak letak gmbar makanan. tapi kesimpulannya, utk 3 makanan berat, 5 air, 2 pencuci mulut.... RM50? sangat berbaloi ok!!! definitely will come again. menu dia, untuk main dish tukar everyday.

pineapple tarts dia 'MUST TRY' !!!

looking 4ward to my next visit...bila la agaknya.

nota kaki: lepas dari sampai sini, mmg dah tak diet. makaaaaaaan je kerja aku hey!

Cerita rekaan disebalik gambar



perbualan zilah dan iman I TELL YOU !!!



zilah : kau nak beli tingkat yang mana satu ni iman?

iman : kau pilih lah. aku nampak semua sama aje...

zilah : rambang mata ni

iman : kita beli sume je la senang.....

zilah : haha....ngam. tapi sape nak kemas?

iman : kita amik pkcik yg tgh duk tepi tu la jadi cleaner apartment kita ni...dr dia xde keje. cian aku tgk...

zilah :
Aku nak beli kereta kelabu tu jugak....

iman : myvi sebelah ni aku nak gadaikan. nak beli kereta inspira. sbb yang bijak (macam aku) memilikinya

zilah : antik la best mcm kereta kelabu aku. haaa tuzzangat!!!!

March 04, 2011

esok nak lunch sedap

Esok, nantikan langkah kaki kanan ku ke tempat makan sedap. I TELL YOU !!!!


oiiii hancus diet gua!



post ini tidak memerlukan nota kaki.

February 28, 2011

Quote

It's never easy to understand
Why memories hold our hand

But people
let go - No Use For A Name


I Tell You !!! i did let go...

nota kaki : mood kucar kacir

February 24, 2011

QS CONsultant

QS I TELL YOU !!!!

A QS never admit defeat, never say that you are wrong, even if you are really wrong..now I knew, CONsultant never used 'honesty for all the time'



Rule no 1: QS is always right.
Rule no 2: If QS is wrong, follow rule no 1.
Rule no 3: escape route, blame others, especially m&e (sian diorang)



nota kaki : bertuah jadi QS ni. hahaha.

February 23, 2011

Tugas Hari Ini

Selamat sejahtera murid-murid,


Hari ni cekgu issati nak mengajar satu topik yang bosan. kalau murid-murid mahu tidur, cekgu tak kesah. tapi cikgu nak I TELL YOU syarat-syarat dalam kelas cekgu pada harini lah.


  1. Boleh tanya SOALAN bila2 masa.. kecuali dihujung kelas
  2. Boleh TIDUR tapi jangan berdengkur
  3. Boleh keluar isap rokok masa 'take-5' je tapi DOSA tanggung sendiri
  4. Boleh tak nak dengar tapi kena pura-pura ambil PERHATIAN ape yang saya ajar.
  5. Esok tengah hari ade kuiz. Padan muka kalau tak dengar. sebab NOTA tak diberikan


Seterusnya cekgu nak bagi tau beberapa perkara yang cekgu nak bagitau SEKALI ni saja. nanti petang or pagi esok or tgh hari esok jangan duk tanya lagi lah. ok?

  1. Saya ni SAKIT tekak.
  2. Saya tak diet tapi sekarang baru sehat jadi kurang SELERA makan.
  3. Ye, semalam tu AYAH saya, bukan bapak mertua awak.
  4. TAK ada soalan bocor untuk kuiz dan ujian esok.

ok, bolah faham semua? kita mulakan kelas ye?

nota kaki : pesanan kepada tekak, jangan buat hal sangat lah 2 hari ni ok?

February 19, 2011

Dalam Must Watch List

suatu masa dulu , masa aku duduk kampung, aku ade jumpe buku Hikayat Merong Mahawangsa. sebuah buku lama berkulit cokelet (aku xbuat cerita lah!) gelap. rasa-rasa macam dah baca buku ni. tapi aku xingat. sebab aku kecik lagi masa ni. nak pulak aku memang suka sangat baca buku cerita hikayat-hikayat ni. kuasa-kuasa sakti ni (macam puetri gunung ledang) memang la aku rasa sangat kewl. ye la. budak kecik kan. pechaya la ini semua.


Tapi,


KRU STUDIOS dah keluar satu 'baby' yang menarik perhatian aku. bukan sebab KRU yang keluarkan, tapi sebab dia Hikayat Merong Mahawangsa punye pasal. i like i like i like (menari pocoyo). haritu kawan aku pegi tengon crite Jay chow Green hornet tu. dia cakap ade trailer Hikayat Merong Mahawangsa. dia siap cakap yang trailer ni dah tahap LOTR. wah wah. ni sudah bagus. dah 1 pujian untuk Hikayat Merong Mahawangsa@KRU STUDIOS. lepas tu dah la penyanyi dia abg hengsem masih single iaitu Anuar Zain (anuar zain i love u!!!!) !!!! haha. so nak jadi cerita, sorang lagi kawan aku pegi post la clip lagu abg anuar ni kat facebook. katanya malam tadi dia dapat tengok yang full version kat ate-tivi. tp yang dalam yutiub punye version separuh. tak ape lah... aku pun tengok. haaaa. tengok vclip ni, buat aku pegi bukak Hikayat Merong Mahawangsa punye trailer. au au au.....


!!!! NAK TENGOK SANGAT !!!!
!!!! i tell you !!!!



nota kaki: aku geli tengok orang sasa xpakai baju. gely gelemann aku. tapi ni terpaksa tolak tepi lah. nak tengok punye pasal. Excellent job KRU STUDIOS (^___________,^)V sape nak bawak saya tengok ni?

Nostalgia lama berbunga kembali

Hoyeh Hoyeh... harini aku nak memuji muji saluran TV swasta yang 1 ini. tak lain tak bukan Entiviseven. kenapa aku puji puji pulak ni? huhuhu (gelak tutup mulut). I TELL YOU ! Sailormoon dah ade balik kat tivi.



Sailormoon cerita paling gemilang zaman kanak-kanak aku dah munchul kembali! hoyeh hoyeh. xsabarnye aku ni. aku masih menunggu-nunggu waktu siaran Sailormoon ni. jangan hilang sabar sampai aku g beli cd dia sudey. ade ke cd dia? huk huk.



taken from wikipedia

The protagonist of Sailor Moon, Usagi Tsukino, an ordinary ditzy middle-school girl—or so she thinks—discovers a talking cat named Luna, who reveals Usagi's identity as "Sailor Moon," a special warrior with the destiny of saving the planet Earth, and later the entire galaxy. Usagi must now find the moon princess and protect Earth from a series of villains, beginning with the Dark Kingdom that had appeared once before, long ago, and destroyed the kingdom of the moon.

The characters in Sailor Moon awaken members of the court of the kingdom of the moon, and the people dedicated to protecting it; when the dark nemesis attacked the kingdom, the Queen sent the Moon Princess, her guardians and advisors, and her true love into the future to be reborn. As Usagi and Luna battle evil and search for the Moon Princess, they meet the other Sailor Senshi, incarnations of the Moon Princess' protectors, and the mysterious Tuxedo Mask.

As the series progresses, Usagi and her friends learn more and more about the enemies they face and the evil force that directs them. The characters' pasts are mysterious and hidden even to them, and much of the early series is devoted to discovering their true identities and pasts. Luna, who teaches and guides the Sailor Senshi, doesn't know everything about their histories either, and the Senshi eventually learn that Usagi is the real Moon Princess. The Moon Princess' mother had her reborn as a Sailor Senshi to protect her. Gradually Usagi discovers the truth about her own past life, her destined true love, and the possibilities for the future of the Solar System.

The plot spans five major story arcs, each of them represented in both the manga and anime, usually under different names:

  1. the Dark Kingdom arc (Sailor Moon)
  2. the Black Moon arc (Sailor Moon R)
  3. the Mugen/Infinity arc (Sailor Moon S)
  4. the Dream arc (Sailor Moon SuperS)
  5. the Stars arc (Sailor Moon Sailor Stars)

nota kaki: which sailor are you?



KKU @ Kucing Kelainan Upaya


my darling : Epod
location : tangga depan bilik irr


alkisah, nama diberi kepada baby yang somel ini adalah Epod. epod dilahirkan dengan 1 kaki dan hujung ekornya terbelit pada uri. akibat tersimpul mati dan asyik terbelit2, kaki tu 'mati' --> jadi hitam --> kering --> lalu putus sendiri. maka, Epod menjadi kucing yang berkaki 3. (macho gila nama kuching aku yang ni)

keterangan gambar : bulatan merah menunjukkan kaki Epod yang kudung
lalu menjadikan Epod seekor KKU @ Kucing Kelainan Upaya.
Sila lihat kelincahan KKU saya. dia boleh memanjat cage@rumahnya, berlari laju, memanjat tangga, menggigit kaki orang sedang menggosok baju waktu pagi juga dan lain-lain.


dulu masa sangat baby, epod jalan kedek2. sekarang berlari macam tak cukup tanah. haih...epod epod. duk diam sekejap buleh x? jumpe henfon mesti dia nak gigit. terutama henfon blekberi aku. haiyo. sekrang ni epod duk berlari kat keliling aku yang duduk bersila depan laptop. haaa... dia pegi gigit jari kaki aku pulak. nasib baik suci je jari kaki tu sebab rajin basoh.

my darling : Epod
location : di ribaan. living room
time : just now


aaaww !!!(jerit garau) jangan la terkam peha orang !!!kuku kamu tu tajam lah wahai kucing comel. aiyo.... susah la ini macam. saya sangat sayang epod. dia selalu datang gigit-gigit (cara beramah mesra dan menunjukkan kemanjaan seekor kucing) jari, tangan, lengan, siku @ ape saja yang boleh digigit milik saya. brape banyak parut aku ade dah...huhu.


my darling : Epod
location : di ribaan. depan main door

my darling : Epod
location : dalam buai kat rumah dia dilahirkan

nota kaki: harap2 hantaran tak kurang banyak sebab ade banyak parut daripada kucing kesayangan. hihi. kalau putus jari tu boleh la hantaran kurang seribu, bak kata orang lab kat universiti dulu.

berita gembira ada orang diseparuh milik

hapdate yang lemau,

kehadapan sedara sedari sekalian. korang bace ke blog aku neh? heran betul buah pinggang aku ni. ade ke patut aku buat blog, tapi tak hapdate. dah la tak hapdate, tak de orang bace pulak tu. haiyo... dah jatuh hukum harus delete kot. hik hik.

eyh ape da merapu.??? cheit!





sekarang masa untuk sirius.

Selangor, (baca ala2 newscaster tv3 ok!!) seorang gadis telah selamat dipinang seorang teruna. gadis cantik yg berukuran x-x-x ini (gile kau nak bagi tau cutting orang! nanti kena plangkung baik punye oleh sang tunangannya) telah berjaya ditackle dan diseparuh milik oleh sang jejaka. huk huk... tahniah (ucap sambil nangis teresak2 kegembiraan menang Grammy Awards yang gemilang terbilang itu) diucapkan kepada missy belog cap ayam @ cik amar.

p/s: dia classmate aku. cantik kan kan? haaa. kelas kitorang tu hanya untuk orang2 cantik n hengsem saja. kalau xpercaya tanya amar. huhu. (^_^) I TELL YOU !


nota kaki : lagi besau cincin lagi glamer ker? eleh minah, kalau boipren nak bagi cincin tunang pun da kena besyukur tau x? kalau dia tak bagi, sama sape kau mau kawin? kau tunggu la kasim selamat. hawhawhaw.. eh, yang aku ni sama kes la. belum ade ura2 nak kawen. hidup kena chillax. tp kepada sesiapa yang berkenaan, bagi je la cincin murah. xtolak punye . I ni X ($____$)

February 15, 2011

Konsep Rezeki

assalamualaikum,

ada antara kita yang mengeluh berkenaan Gaji. Ingin diingatkan, orang yang bergaji kecil tidak bermakna dia tidak berjaya. Orang yang bergaji besar tidak bermakna dia sudah mencapai kejayaan dalam hidup.

Ustaz tersebut mengingatkan, jika kita bergaji kecil (i.e RM800 sebulan) tetapi kita diberi kelapangan dalam beribadah dan menguruskan kehidupan seharian. itulah namanya rezeki. tidak ditimpa sakit dan kecelakaan, itulah namanya rezeki. tidak mendapat habuan juga boleh dikatakan sebagai rezeki.

kenapa dikatakan tidak ditimpa sakit itu sebagai rezeki? selalunya kita melihat duit itu ialah rezeki atau mendapat sesuatu itu merupakan rezeki. pernah atau tidak kita berfikir, apabila kita tidak sakit, duit kita tidak luak untuk digunakan atas tujuan perubatan. ini bermakna jika kita sakit, duit pegi klinik dan ubat boleh mencecah 30ringgit sekali berjumpa doktor. kalau 1 bulan kita sakit, 6 kali jumpa doktor? haa... kan dah rm180 duit kita digunakan untuk kos perubatan kita. bila kita tak sakit, kita jimat rm180 itu tadi. itu tak masuk kos2 berulang alik ke klinik, cuti yang digunapakai, kerja yang tertangguh dan sebagainya. ini lah rezeki yang kita tidak nampak, yang kita sering alpa.

kalau kita tidak mendapat habuan itu juga merupakan rezeki. mana tahu, patutnya kita masuk pertandingan isi minyak boleh dapat kereta BMW sebijik. tengok2 orang lain yang dapat. kita kena bersyukur. mana tahu kalau kita yang dapat BMW tu nanti kita bawak kereta boleh langgar pokok lalu patah kaki. haaa...bila xdapat tu lah rezeki. xmenang kereta tapi menang motor je pun mungkin lebih baik. dapat BMW nanti sibuk melaram tapi duit nak isi minyak pun tak ada. meminjam-minjam pulak la nanti. kalau ada motor untung-untung boleh ayah atau adik beradik lelaki guna pegi masjid. itu la rezeki. contoh je eh.... xada kena mengena dengan sesiapa kat sini.

boleh nampakkan? rezeki itu tidak semestinya dalam bentuk wang atau barangan yang kita terima semata-mata. rezeki Allah itu luas.

p/s: sekarang boleh kurangkan mengeluh ok kawan-kawan? oh ye. dapat gaji, walaupun sikit, berilah kepada ibu bapa sebahagian daripadanya. sure diorang senyum gembira. hehe. dan jangan lupa simpan sikit dalam tabungan kita nak pergi haji. jangan tunggu gaji banyak baru nak simpan

January 09, 2011

Keluhan malam Juara Lagu ke-25

MEMANG AKU TAK NAFIKAN ANA TU WOW. DIA MEMPERJUANGKAN KEMELAYUANNYA. TAPI OVERALL AKU AGAK KECHIWA DENGAN RESULT YANG BARU DAPAT TAU TADI.

ok lah, whatever.

tp Chery-l, Ally is Kandar & Faizal is Mail memang best. tambah pulak ade ziana zain yg superb maximum i like tuh. ok, selamat malam.bye.


~pfft~